25 Ağustos 2014 Pazartesi

100. Yıl İşçi Blokları Mahallesi Muhtarı Ayşegül EMEKÇİ'nin katılımları ile gerçekleşen, 22 Haziran 2014 Tarihli Mahalle Meclisi Toplantısı Notları;

22 Haziran Mahalle Meclisi Toplantısı Notları
Mahalle halkı ve muhtarımız Ayşegül Emekci’nin katıldığı forumda  mahallemizin belli başlı sorunları, bu sorunlara karşı nasıl mücadele edileceği ve bir mahalle meclisi örgütlenmesi üzerine değerlendirmeler yapıldı. Bu toplantı ile mahalle meclisinin kuruluş sürecine ilk adım atılmış oldu.
Ayşegül Hanım, açılış konuşmasında tespit ettiği ve kendisine iletilen, mahallemizin belli başlı sorunlarını dile getirdi:
Sokak hayvanları meselesi: Ayşegül Hanım, sokak köpeklerinin rehabilite edilmesi, kısırlaştırılması ve vahşi olanların mahalleden uzaklaştırılması ile ilgilenecek bir tim kurma düşüncesi olduğunu belirtti. Bu konu ile ilgili bir çalışma yapılacağını belirtti.
Asfalt ve kaldırım problemleri: Mahallemizdeki trafiğin yoğunluğundan, kaldırımların yetersizliğinden, özellikle yaşlı ve engelli insanlarımızın bu konuda yaşadığı zorluklardan söz ederek engelli insanlarımız için bir engelli yolu yapma girişimlerinde bulunacağını belirtti.
Hırsızlık olayları: Ayşegül Hanım artan hırsızlık olayları ile ilgili emniyetle görüştüğünü, emniyetin bu konuda bir dosya hazırlandığını ve temmuz ortalarına kadar bir değerlendirme dosyasının muhtarlığa iletileceğini belirtti.
Geri dönüşüm meselesi: Hem mahallemizin temiz tutulmasının hem de çöplerin geri dönüşüme aktarılmasının gerekliliği üzerinde duruldu. Geri dönüşüm konusunda belediyeden mahallemizin pilot bölge olması yönünde bir talepte bulunulabileceği belirtildi.
Yüksek ev kiraları: Mahallemizde özellikle öğrencilerin yaşadığı en büyük sorunlarda biri olan yüksek kira fiyatlarıyla ilgili muhtarımızın emlakçılarla bir istişâre toplantısı yapmayı planladığını öğrendik.
Birlik Parkı meselesi: Birlik parkına yönelik uzun bir süredir devam eden yıkım projesinden ve buna karşı verilen mücadeleden söz edildi. Konuyla ilgili 26 haziranda tekrar mahkemeye gidileceği belirtildi.
Benzinlik meselesi: Konuyla ilgili daha önce vermiş olduğumuz mücadeleden söz edildi. İnisiyatifin daha önceki süreci de takip etmesi nedeniyle, Belediyenin eski ısı merkezi binasının olduğu bölgede benzin istasyonu yapımına yeniden onay vermesi üzerine, buna engel olmak için açılacak dava sürecini de inisiyatifin takip etmesinin iyi olacağını belirtti.
Ağaçların ilaçlanması, Aski ödeme bürosunun düzayak bir yere taşınması ve mezarlık alanının yeniden düzenlenmesi meseleleri ile de ilgilendiğini belirtti.
Daha sonra forum mahalle meclisinin gerekliliği, meclisten beklentiler, meclisin nasıl örgütlenmesi gerektiği konusunda görüşler ve önerilerle devam etti:
Kentsel dönüşüm meselesi: Mahallemizin kentsel dönüşüm riskiyle karşı karşıya bırakıldığı, âfet bölgesi ilan edilme çabalarının olduğu, kısacası mahallemizin ranta açılmaya çalışıldığı belirtildi. Buna karşı mücadele etmek gerektiği ve müteahitlerin mahallemize sızma çabalarına karşı örgütlü bir duruş sergilememiz gerektiği vurgulandı.
Tüm bu sorunlarla başa çıkmanın yolunun mahalle olarak örgütlü olmaktan geçtiği vurgulandı. Bu konuda atılacak önemli bir adım olarak mahalle meclisi üzerine bir tartışma yapıldı.
Sık sık toplantılar yapılması önerildi.

Mahallemizde ada-parsel bazında temsiliyetler kurulması önerildi. Bunun müteahitlere karşı mücadelede yarar sağlayacağı belirtildi.
Mahalle örgütlenmesinin, barınma hakkı üzerine bir dernekleşme süreciyle oluşturulması önerildi. Mahalle meclisi, dernek ve muhtarlığın tek bir amaç için organize olmasının öneminden söz edildi.
Mahalle meclisinin olay bazlı çalışması, başlangıçta gönüllülerle çalışması zamanla daha genişlemesi önerildi.
Çalışma gruplarının kurulabileceğinden söz edildi.
Mahallemizin merkezi noktalarında (pazaryeri, Ünal fırını civarı, vs.) ilan panolarının oluşturulması ve iletişimin bu şekilde sağlanması önerildi.
Muhtarın meclisin doğal üyesi olacağı dilerlerse azalarının da meclisin üyeleri olabileceği savunuldu.
Foruma katılan mahallelinin meclis oluşturma ve olası bir kentsel dönüşüm öncesi hazırlıklı olma fikrine sıcak baktığı anlaşılmış oldu. Fikirlerin olgunlaşması ve zenginleşmesi için meclis kuruluş sürecinin eylül ayı itibariyle hızlandırılması ve işlerin geniş çapta örgütlenmesi ile ilgili büyük bir toplantının yapılması kararlaştırıldı.  O zamana kadar halkın sorunlara bakışı, öncelikleri ve çözüm yolları konusundaki eğilimleri konusunda fikir edinmek için bir anket çalışması yapılabileceği önerisi ile forum  sonlandı.
(24 Haziran 2014 – 01.39, 100. Yıl İşçi Blokları Mahallesi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder