27 Kasım 2014 Perşembe

100. Yıl'da Ulaşım Dayanışması paneli

                   100. YIL

    ULAŞIM DAYANIŞMASI PANELİ

Ankara il'i, Çankaya ilçesi "100. Yıl İşçi Blokları Mahallesi"nde bugün (02 Kasım 2014 - Pazar) Ulaşım Dayanışması paneli yapıldı. Ankara Ulaşım Dayanışması ile 100. Yıl İnisiyatifi'nin ortaklaşa düzenlediği etkinliğe mahalle sakinlerinin yanı sıra başka mahallelerden de katılanlar oldu.
100. Yıl İşçi Blokları Mahallesi Muhtarı
Ayşegül Emekçi 
(İleri - Ankara) 100. Yıl Mahallesi'nde 100. Yıl İşçi Blokları Kooperatifi Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe ulaşım planlaması uzmanı, mimar ve şehir plancısı Erhan Öncü, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı Emre Sevim ve Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Cemalettin Gürler konuşmacı olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını 100. Yıl İşçi Blokları Mahallesi Muhtarı Ayşegül Emekçi yaptı. Emekçi'nin konuşmasının ardından Ankara Ulaşım Dayanışması'nın çalışmaları hakkında kısa bir bilgilendirme yapıldı ve ardından panele geçildi.
SORUNLAR ÇÖZÜLMÜYOR, ÖTELENİYOR
Panelde ilk olarak ulaşım plancısı Erhan Öncü söz aldı. Yaklaşık 40 yıldır ulaşım planlaması alanında çalışan Öncü, ulaşım planlamasına ilişkin evrensel ilkeleri, yurtdışındaki planlama örneklerini aktardı. Konuşmasında Türkiye'deki planlama pratiğini de inceleyen Öncü, ulaşım sorununun çözümünde toplu taşım odaklı ve düzenleyici pratiklere öncelik verilmesi gerektiğini; ancak Türkiye'de şimdiye kadar bunun tam tersi pratiklere tanık olduğumuzu aktardı. Türkiye'de uygulanan ulaşım politikalarının "otomobil sanayisini destekleyici" politikalar olduğunu belirten Öncü, yeni yollar açma, mevcut yolları genişletme ve katlı kavşaklar inşa etme pratiğinin "obeziteye çözüm bulmak için kemerde bir delik açmaya benzediğini" söyledi. Geliştirilen çözümlerin sorunu çözmek yerine ötelemeye yaradığını, uzun vadede iyice içinden çıkılmaz sorunlara yol açıldığını belirten Öncü, Ankara'da geçtiğimiz 20 yılın ulaşım politikasını bu çerçevede değerlendirdi. Uluslararası normlara uygun bir ulaşım politikasının son derece gerekli olduğunu vurgulayan Öncü, Ankaralıların artık hak ettikleri çağdaş ulaşım olanaklarına kavuşmak için tek ses olmaları gerektiğini belirtti.
ULAŞIMIN YASAL ÇERÇEVESİ SORUNLU
Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Başkanı Emre Sevim ise Ankara'da mevcut uygulamaların yasal dayanağı niteliğinde üst ölçekli bir ana ulaşım planı olmadığına belirtti. Sevim, Gazi Üniversitesinde görevli bazı öğretim üyeleri tarafından şahsi müellif olarak hazırlanmakta olan 2038 Ankara Ulaşım Ana Planı varken bir yandan ulaşıma ilişkin kent genelini etkileyecek projelerin hızla inşa edilmesini eleştirdi.
Ankara Bulvarı (AOÇ Yolu), 1071 Malazgirt Bulvarı (ODTÜ Yolu) ve OSTİM Bulvarı'nın son iki sene içerisinde yapıldığını, her biri çevre yolu niteliğinde olan bu bulvarların yanı sıra Mevlana Bulvarı (Konya Yolu) genişletme çalışmasının yapıldığını, iki yeni metro hattı açılarak bu hatların güzergahındaki otobüs hatlarının kaldırıldığını hatırlatan Sevim, tüm bu uygulamaların hazırlanmakta olan 2038 Ulaşım Ana Planı'nı daha onaylanmadan delik deşik hale getirdiğine vurgu yaptı. Hazırlanmakta olan plana ilişkin de bilgi veren Sevim, plan kapsamında "dolmuş master planı" gibi bazı çalışmaların yürütüldüğünü, bu tarz çalışmaların planın bilimselliğine gölge düşüreceğinin altını çizdi.
"ULAŞIM, EN TEMEL İNSAN HAKKIDIR"
Panel kapsamında son olarak Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyelerinden Av.Cemalettin Gürler konuştu. Ulaşım hakkının en temel insan hakları arasında yer aldığını belirten Gürler, bunun yalnızca ucuz ya da ücretsiz otobüse binme anlamına gelmediğini, aynı zamanda insanın özgürlüğünün gereği olduğunu dile getirdi. 
Geçtiğimiz günlerde Isparta'da meydana gelen ve mevsimlik işçi olan 18 kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazasına değinen Gürler, ulaşım hakkının bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Nitelikli ve çağdaş bir ulaşımın kazanılması için Ankaralıların bu mücadelesinde, Ankara Barosu'nun her türlü desteği vereceğini söyleyen Gürler, Ankara Ulaşım Dayanışması'nın somut hedefleri ve hukuki mücadele anlamında yapabilecekleri hakkında da bilgi verdi.
ANKARA ULAŞIM DAYANIŞMASI NEDİR?
Ankara'da yaşayan herkesin ortak sorunlarından biri olan ve gün geçtikçe içinden çıkılmaz hale gelen ulaşım sorununa bir çözüm bulabilmek için birkaç hafta önce kurulan Ankara Ulaşım Dayanışması, etkinliklerine çeşitli mahallelerde düzenlediği toplantılarla devam ediyor.
30 Eylül'de Çayyolu Semt Meclisi'nin düzenlediği ulaşım paneline, Ankara'nın çeşitli mahallelerindeki yerel forumların ve inisiyatiflerin katılmasıyla gündeme gelen Ankara Ulaşım Dayanışması, aradan geçen sürede kuruluş çalışmalarına hızla başladı. Başta Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olmak üzere çeşitli meslek odalarının Ankara şubelerinin, Ankara Barosu'na bağlı avukatların, çeşitli mahalle dernekleri, forumları ve inisiyatiflerinin, mahalle muhtarlarının katılımcısı olduğu Ankara Ulaşım Dayanışması, ulaşım sorunundan yakınan bütün Ankaralılara ulaşmayı hedefliyor. Her hafta perşembe günleri toplanan Ankara Ulaşım Dayanışma' sının sosyal medya hesaplarından her türlü bilgi alınabilir.
Twitter: @ankaraulasim
E-posta: ankaraulasimdayanismasi@gmail.com
100.Yıl Birlik Parkı Platformu