MERHABA DOSTLAR, KOMŞULAR...
70’lerin başında ODTÜ’nün bitişiğindeki boş araziye emekçiler için oturtulmuş bir sosyal konut alanıdır 100.Yıl. O zamanlar değersiz olduğu için emekçilere layık görülmüş bu boz alana binlerce mütevazı kooperatif konutu yapılmış ve yıllarca doğru dürüst altyapı, ulaşım hizmeti verilmeden öylece bırakılmıştı. Zar zor ev sahibi olabilmiş biz mahalle halkı bu bakımsızlığa inat 100.Yıl’ı yemyeşil bir mahalle haline getirmeyi başardık.
Kendi halinde bir mahalleyken yıllar içinde çehresi değişti mahallemizin. 100.Yıl’ın yanı başında Çukurambar cam kulelerle dolarken, mahalledeki boş arsalara lüks konutlar yapılmaya başlandı. Buralara hali vakti yerinde insanlar taşındı. Çevresini alışveriş merkezleri sarmaya, rezidanslar boy atmaya başladı. Zamanla el değiştiren, gittikçe eskiyen kooperatif binaları yeni yoksullara mesken oldu. Bu emektar evlerin ideal kiracıları yürüme mesafesindeki ODTÜ’nün öğrencileriydi. Mahallemiz memleketin dört bir yanından Ankara’ya üniversite okumak için gelen öğrencilerin umudu olmuştu. İşçi Blokları esnafından memuruna, öğrencisinden emeklisine kadar herkesin tanış olduğu, bu sosyokültürel çeşitliliğiyle kendi mahalle kültürünü geliştiren, sokakta birbiriyle dayanışan sıcak bir mahalle olarak yaşadı.
BİRİLERİ DÖNÜŞÜMDEN SÖZ EDİYOR!..
Pek çoğumuzun ucuz olduğu için gelip yerleştiğimiz mahallemiz artık Ankara konut piyasasının hayli ilgisini çekiyor. Çünkü biliyoruz ki binalarımız eskidi, bir yenilenmeye ihtiyaç var. Her mahalleli daha iyi koşullardaki evlerde yaşamayı hak ediyor ama nasıl? Hepimizin bildiği gibi son birkaç yıldır mahallemizde müteahhitler dolaşıyor, evlerimizi “dönüştürmekten” söz ediyorlar. Peki, nedir bu dönüşüm? Neyi dönüştürmeyi amaçlamaktadır? Mahallemizi Çukurambar’ın devamı olarak mı dönüştürecek? Evler azıcık genişleyecek diye sosyal yaşamlarımız, mahalle ilişkilerimiz daralacak mı? Güvenli, huzurlu, emeğimizle büyüttüğümüz bahçelerimiz yerli yerinde kalarak mı dönüşecek? Şu an mahallemizde yaşayanlarla birlikte mi yapılacak bu dönüşüm? Bize sunulanların dışında seçenekler yok mudur? Bunlar ve benzeri bir takım sorular dönmekte kafamızın içinde.
OTURUP KONUŞMALI, TARTIŞMALI VE EN DOĞRU KARARI VERMELİYİZ
Konuşmaya, tartışmaya, öğrenmeye ve derdimizi anlatmaya ihtiyacımız var. Konuyu yalan yanlış bilgilerle aklımızı karıştıran şirket danışmanı ve rantçı kişilerle değil de halkın yanında olan halkı savunan uzmanlarla konuşup bizim için en iyi çözümü hep birlikte bulmaya ihtiyacımız var. Şehir Plancıları Odası’ndan uzmanlarla 18 Nisan Cumartesi günü düzenleyeceğimiz toplantıya sen de gel, beraber konuşalım.
Ankara İli, Çankaya İlçesi_Balgat 100. Yıl İşçi Mahallesi Halkı & Şehir Plâncıları Odası
YER: ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri, TARİH: 18 Nisan Cumartesi, Saat: 13.00
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder